Wat is binnenschilderwerk?

Wat is binnenschilderwerk en wanneer moet u dit uitvoeren? Binnenschilderwerk is al het schilderwerk dat gedaan wordt aan de binnenkant van uw huis of bedrijfspand. Het binnenschilderwerk wordt daarmee niet beïnvloed door weersomstandigheden. Binnenschilderwerk wordt beïnvloed door de gebruikers van de woning of het bedrijfspand zelf, en zal naar gelang het gebruik eerder of vaker opnieuw gedaan moeten worden. In deze blog leggen we u het een en ander uit over binnenschilderwerk.

Waarom moet binnenschilderwerk uitgevoerd worden?

Schilderwerk binnen moet eens in de zoveel tijd opnieuw uitgevoerd worden. Over het algemeen vindt men het ook belangrijk dat dit wordt bijgehouden. Door dit steeds tijdig uit te voeren zorgt u ervoor dat de woning of het bedrijfspand er steeds goed uit ziet. Door het juiste kleurgebruik wordt de uitstraling van uw pand vergroot. Naast het esthetische aspect, speelt het beschermen van uw pand ook een rol. Een goede verflaag zorgt ervoor dat de ondergrond goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals slijtage. Dit wil echter niet zeggen dat de verf niet slijt, integendeel, gebruikssporen zullen altijd naar verloop van tijd zichtbaar worden, maar u behoudt de kwaliteit van het materiaal.

De bescherming van verf werkt ook door in bijvoorbeeld het voorkomen van schimmel, vetvlekken, houtrot of vochtige plekken in hout. Denk hierbij aan ruimtes als keukens en badkamers. Wanneer dergelijke ruimtes goed behandeld zijn met deugdelijk uitgevoerd binnenschilderwerk, heeft u hier jaren plezier van.

Soorten binnenschilderwerk

Wat is binnenschilderwerk? Het is een verzamelnaam van verschillende werkzaamheden die wij doen wanneer wij voor u te werk gaan. Afhankelijk van het binnenshuis dat geschilderd dient te worden, wordt er gebruik gemaakt van andere technieken en materialen. Bij binnenschilderwerk kunt u denken aan:

  • Muren
  • Plafond
  • Deuren
  • Kozijnen
  • Meubels 
  • Trap
  • Ruimtes zoals keuken en badkamer

Afhankelijk van de hoeveelheid werk, kunnen er andere kosten gerekend worden voor het binnenschilderwerk.

Uitbesteden van binnenschilderwerk 

Voor veel mensen is het gebruikelijk om zelf het binnenschilderwerk uit te voeren. En dat is ook begrijpelijk, aangezien u dan niet afhankelijk bent van de agenda van een schilder of de kosten wenst te beperken. Maar, wanneer u niet de tijd of de kunde heeft om zelf te schilderen, kunt u het beste binnenschilderwerk uitbesteden aan een professionele schilder.

Tegenwoordig zijn de kosten van het uitbesteden van schilderwerk goed betaalbaar en levert het u bovendien behoorlijk wat voordeel op. Zo heeft u er geen omkijken meer naar, en wordt alles van a tot z uitgevoerd (lees hier meer over in de blog “wat doet een binnenschilder”). Ook is een professionele schilder vele malen sneller én wordt en kwaliteit afgeleverd in resultaat en in het gebruik van de materialen en technieken. Alle reden om niet zelf aan te klungelen maar om een een vakkundige schilder uw schilderwerk uit te laten voeren.

De afgelopen jaren merken wij bij Kaap Schilderwerken dat steeds meer mensen het schilderwerk binnen uitbesteden, naast ook het laten schilderen van de buitenkant van de woning of het bedrijfspand. De vraag hierbij rijst wel, hoe vaak moet je dit dan laten doen?

Hoe vaak moet het binnenschilderwerk vernieuwd worden?

Goed onderhoud moet met enige regelmaat uitgevoerd worden Binnenschilderwerk wordt vaak gezien als het uitvoeren van het nodige onderhoud, maar ook om de binnenkant van de woning weer naar wens te maken. Afhankelijk van uw wensen kiest u ervoor om het binnenschilderwerk vaker te vernieuwen of niet.

Regelmatig schilderen is belangrijk, maar dit hoeft niet elk jaar te gebeuren. Voor de beste uitstraling en kwaliteit houdt u het beste een vaste periode aan waarin het binnenschilderwerk vernieuwd wordt. Deze periode is afhankelijk van een aantal factoren en de mate hoe intensief de woning of het bedrijfspand wordt gebruikt. Immers, een groter gebruik zorgt ervoor dat het verfwerk eerder vernieuwd dient te worden.

Welke omstandigheden hebben invloed op het vernieuwen van het binnenschilderwerk? Factoren die de periode beïnvloeden zijn bijvoorbeeld: huisdieren, roken binnenshuis, lichtinvloeden, temperatuurschommelingen, kinderen etc. Gemiddeld gezien wordt er elke 5 tot 8 jaar het binnenschilderwerk vernieuwd. Dit is geen vaste periode en afhankelijk van de omstandigheden in uw huis of bedrijfspand, kan een eerdere verfbeurt nodig/noodzakelijk zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan een ruimte als de keuken waar veel gebeurd en vele rookluchten, vetdampen, etensresten en meer voor een snellere slijtage kunnen zorgen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een badkamer of toilet maar ook de trap en het trappenhuis zijn ruimtes waarin sneller slijtage van het binnenschilderwerk optreedt.

Een kleine tip van ons: vergeet de plafonds niet! Vaak wordt er niet omhoog gekeken bij het vernieuwen van het schilderwerk binnen, maar u zult versteld staan van het resultaat wanneer u ook het plafond voorziet van een verse laag verf. Plafonds verkleuren sneller dan u denkt, en dit zal extra opvallen wanneer de muren en overige onderdelen zijn aangepakt.

Is jouw vraag niet beantwoord?