Het regelmatig uitvoeren van buitenschilderwerk is belangrijk om uw huis of bedrijfspand in goede staat te houden. Het schilderwerk beschermt de onderliggende materialen tegen weersinvloeden, zoals regen en zonlicht. Wanneer het schilderwerk versleten of beschadigd is, kan er vocht in de ondergrond trekken, wat leidt tot schade en houtrot. Door het schilderwerk regelmatig bij te houden, blijft het pand in goede staat en worden kosten voor grotere reparaties voorkomen. Bovendien zorgt regelmatig schilderwerk voor een frisse uitstraling van het pand, wat de waarde ervan kan verhogen. Het is dus belangrijk om het schilderwerk op tijd te laten bijwerken door een professioneel schildersbedrijf. Maar, wat is “op tijd”? Lees hieronder verder hoe vaak het buitenschilderwerk vernieuwd moet worden.  

Wat is buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is het verven van de buitenkant van een huis, gebouw of andere constructie. Het doel van buitenschilderwerk is om de onderliggende materialen te beschermen tegen weersinvloeden en om de uitstraling van het pand te verbeteren. Buitenschilderwerk wordt meestal uitgevoerd met speciale verf die is ontworpen om bestand te zijn tegen regen, zonlicht en andere weersomstandigheden. Het is belangrijk om het schilderwerk regelmatig bij te houden om schade en houtrot te voorkomen en om de waarde van het pand te behouden. Een professioneel schildersbedrijf zoals Kaap Schilderwerken kan u adviseren over de juiste materialen en kleuren om uw buitenschilderwerk in goede staat te houden. Onder buitenoppervlakten wordt onder meer verstaan:
  • buiten deuren en ramen
  • Buitenmuren
  • Hekwerk
  • Gevels
  • Dakranden, dakkapellen etc.
  • Tuinconstructies
  • En meer

Factoren die bijdragen aan slijtage

De buitenkant van uw woning of bedrijfspand heeft veel te verduren, het staat immers dag en nacht bloot aan de weersomstandigheden. Maar, er zijn verschillende factoren die bijdragen aan slijtage van het buitenschilderwerk. Allereerst speelt het weer een grote rol. Regen, wind, zonlicht en temperatuurschommelingen kunnen allemaal leiden tot slijtage van het schilderwerk. Regen en vocht kunnen bijvoorbeeld houtrot veroorzaken, terwijl zonlicht de verf kan doen verbleken en barsten. Ook de ondergrond waarop het schilderwerk is aangebracht is van invloed op de duurzaamheid. Een ruwe, ongelijke of niet goed schoongemaakte ondergrond kan ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht en sneller slijt. Verder spelen de kwaliteit van de verf en het vakmanschap van de schilder een belangrijke rol. Goedkope verf van lage kwaliteit kan sneller slijten en afbladderen. Bovendien is het belangrijk dat de schilder het schilderwerk nauwkeurig en vakkundig aanbrengt, zodat het optimaal beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Tot slot kan ook het onderhoud van het schilderwerk invloed hebben op de duurzaamheid. Regelmatig reinigen en inspecteren van het schilderwerk kan schade voorkomen en zorgen dat eventuele gebreken tijdig worden opgemerkt en verholpen. Door rekening te houden met deze factoren en tijdig het buitenschilderwerk bij te werken of te vernieuwen, kan slijtage worden voorkomen en kan het pand in goede staat worden gehouden.  

Periodiek vernieuwen van buitenschilderwerk

Het is belangrijk om regelmatig het buitenschilderwerk van uw huis of bedrijfspand te vernieuwen om het goed te onderhouden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Over het algemeen wordt aanbevolen om het buitenschilderwerk eens in de vijf tot zeven jaar te vernieuwen. Er zijn echter verschillende factoren die van invloed zijn op hoe lang het buitenschilderwerk meegaat. Zo heeft de kwaliteit van de verf en de manier waarop het is aangebracht invloed op de duurzaamheid. Ook de ligging van het huis, de blootstelling aan zonlicht en vocht, en de kwaliteit van het houtwerk zijn belangrijke factoren. In sommige situaties kan het nodig zijn om het buitenschilderwerk eerder te vernieuwen dan de aanbevolen vijf tot zeven jaar. Als het schilderwerk bijvoorbeeld beschadigd is door extreme weersomstandigheden of als er sprake is van houtrot, kan het nodig zijn om het schilderwerk eerder te vernieuwen. Het is daarom belangrijk om het schilderwerk regelmatig te inspecteren en eventuele schade direct te repareren. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat het schilderwerk langer meegaat dan vijf tot zeven jaar. Dit kan het geval zijn als het huis op een beschutte locatie staat, niet veel wordt blootgesteld aan zonlicht en vocht, en het houtwerk van goede kwaliteit is. Al met al is het belangrijk om het buitenschilderwerk goed te onderhouden en regelmatig te inspecteren om op tijd eventuele schade te ontdekken. Zo kun je ervoor zorgen dat het schilderwerk optimaal beschermd blijft en uw huis en/of er mooi uit blijft zien.  

Kwaliteit en vakmanschap

Een goede vak schilder kan bijdragen aan een duurzaam en langdurig(er) resultaat van het buitenschilderwerk, waardoor het minder vaak vernieuwd hoeft te worden. Allereerst zal een professionele vak schilder van Kaap Schilderwerken de juiste materialen en technieken gebruiken om het schilderwerk optimaal te beschermen tegen weersinvloeden en andere factoren die slijtage veroorzaken. Daarnaast zijn onze vak schilders in staat om met hun kennis en ervaring de staat van het schilderwerk en de ondergrond te beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. Zo kunnen problemen zoals houtrot en vochtplekken tijdig worden aangepakt, voordat ze tot verdere schade leiden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom reinigen, schuren en eventueel repareren wij de ondergrond van schilderwerk altijd, voordat we daadwerkelijk de verf aanbrengen. Door deze zorgvuldige aanpak kan het schilderwerk langer meegaan en ziet het er bovendien mooier uit. Het inschakelen van een professionele vak schilder kan dus niet alleen zorgen voor een duurzaam en langdurig(er) resultaat van het buitenschilderwerk, maar ook voor een mooier en verzorgder aanzicht van uw woning of (bedrijfs)pand.  

Offerte opvragen

Nieuwsgierig geworden naar de kosten om uw buitenschilderwerk op te pakken? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan. Wilt u precies weten waar u aan toe bent? Wij komen graag naar u toe om een beoordeling te maken van de huidige staat van het buitenschilderwerk, en sturen u na afloop een offerte op maat. Wij kijken er naar uit om van uw woning of bedrijfspand weer een plaatje te maken!