Houtrot kan een flinke spelbreker zijn als het om je schuur gaat. Gelukkig is het goed te repareren en zijn er maatregelen die je kunt nemen om toekomstige problemen te voorkomen. Kaap Schilderwerken kan jou vertellen wat houtrot precies is, hoe je het kunt herkennen, en hoe wij stap voor stap houtrot in je schuur kunnen repareren.  

Wat is houtrot?

Houtrot ontstaat wanneer hout langdurig vochtig blijft. Schimmels krijgen dan de kans om in het hout te komen en het af te breken. Dit gebeurt vaak in gebieden waar het hout onvoldoende kan drogen, zoals in slecht geventileerde of beschutte delen van een schuur. Het gevolg? Het hout wordt zacht en verliest zijn stevigheid, wat de structuur van je schuur kan verzwakken.  

Hoe herken je houtrot in een schuur?

Houtrot herkennen is belangrijk om ergere problemen te voorkomen. Er zijn een paar duidelijke vroege tekenen van houtrot die je kunt herkennen:
 • Zacht hout: Probeer met een schroevendraaier of een ander puntig voorwerp het hout in te drukken. Als het gemakkelijk meegeeft, is de kans groot dat er sprake is van houtrot.
 • Verkleuring: Hout met houtrot kan verkleurd zijn. Kijk uit naar donkerdere plekken of plekken waar de verf loslaat.
 • Scheuren en gaten: Deze kunnen ontstaan als het hout begint af te brokkelen door de schimmel.
 

Voorbereidingen voor reparatie

Voordat we houtrot kunnen repareren, moeten we eerst een paar voorbereidingen treffen:
 1. Inspectie: We kijken tot hoever de houtrot is verspreidt en hoe erg het probleem is, om de beste aanpak te bepalen.
 2. Verwijderen van aangetast hout: Het beschadigde hout moet volledig verwijderd worden om verdere verspreiding te voorkomen.
 3. Drogen: Het gebied wordt goed droog gemaakt voordat we beginnen met repareren.
 

Hoe wij stap voor stap uw houtrot repareren

Bij Kaap Schilderwerken hebben we een duidelijk stappenplan om houtrot effectief te repareren:
 1. Verwijderen van het rotte hout: We snijden al het zacht geworden en beschadigde hout weg. Zo kunnen we het klaar maken voor de vulling.
 2. Reinigen van het gebied: Na het verwijderen van het rotte hout reinigen we het gebied grondig.
 3. Toepassen van een houtrotvuller: We gebruiken een speciale vuller om de ontstane gaten en scheuren op te vullen. Dit materiaal is duurzaam en weerbestendig.
 4. Schuren en schilderen: Zodra de vuller hard is, schuren we het oppervlak glad en brengen we een beschermende laag verf aan. Zo blijft je schuur weer lang goed.
 

Preventieve maatregelen tegen houtrot

Om toekomstige problemen te voorkomen, zijn hier een paar tips:
 • Goede ventilatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie in je schuur.
 • Regelmatige inspectie: Check je schuur regelmatig op tekenen van vocht of houtrot.
 • Bescherming tegen vocht: Zorg dat het hout goed beschermd is tegen vocht door regelmatig te lakken of te verven.
  Heb je houtrot in je schuur ontdekt of wil je advies over het voorkomen van houtrot? Neem dan contact op met Kaap Schilderwerken. Wij helpen je graag met professioneel advies en effectieve reparatie. Bescherm je schuur tegen de schadelijke effecten van houtrot en zorg ervoor dat deze nog jaren mee kan!