Houtrot is een probleem wat veel voor kan komen in landen met afwisselend en nat weer zoals Nederland. Als u last heeft van houtrot in uw kozijnen, wordt het uiterlijk van uw huis minder, komt er meer tocht binnen, is uw isolatie slechter en zijn uw kozijnen open voor meer schade. Kaap Schilderwerken helpt u met het oplossen van uw houtrot problemen.  

Wat is houtrot?

Houtrot wordt vaak veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Als vocht in uw kozijnen trekt, voedt dat potentiële schimmels die uw hout gaan infecteren. Deze schimmels breken uw hout langzaam af  wat het zacht en zwak maakt en het uiteindelijk gaat rotten. Als u houtrot ziet in uw kozijnen moet dat tijdig gerepareerd worden voordat het te ver komt en het hele kozijn vervangen moet worden.  

Hoe herken je houtrot in een kozijn?

Het op tijd herkennen van houtrot kan u helpen met veel tijd en kosten te besparen. Een aantal veelvoorkomende tekenen van houtrot zijn:   Verkleuring: Het hout krijgt vaak een donkerdere tint. Zacht hout: Hout dat zacht aanvoelt bij aanraking, duidt vaak op rot. Schilfering: Verf die loslaat of blaasjes vormt, kan wijzen op onderliggend houtrot. Vocht: Aanhoudend vocht op of rond het kozijn kan een voedingsbodem voor houtrot zijn.  

Voorbereidingen voor reparatie

Voordat we gaan repareren, is het belangrijk om uw hout goed voor te bereiden. Eerst moeten alle rotte delen van het hout er uit tot de gezonde delen over blijven. Daarna moet het hout schoon en droog zijn zodat wij effectief kunnen beginnen met repareren.  

Hoe wij stap voor stap uw houtrot repareren

Bij Kaap Schilderwerken hanteren we een zorgvuldig, stapsgewijs proces om houtrot te repareren:   Inspectie en Voorbereiding: We beginnen met een grondige inspectie en verwijderen alle rotte delen tot aan het gezonde hout. Behandeling: Het blootgestelde, gezonde hout wordt behandeld met een houtverharder om het te beschermen en versterken. Vullen: Speciale houtrotvuller wordt gebruikt om de ontstane holtes op te vullen. Deze vuller is ontworpen om het oorspronkelijke hout na te bootsen en biedt een duurzame reparatie. Schuren en Afwerken: Na uitharding van de vuller wordt het oppervlak geschuurd tot het naadloos aansluit bij het bestaande kozijn. Schilderen: Tot slot wordt het gerepareerde deel geschilderd voor een esthetisch aantrekkelijk en beschermend resultaat.  

Preventieve maatregelen tegen houtrot

Preventie is key om houtrot te voorkomen. Hier zijn enkele tips:   Zorg voor goede ventilatie rondom uw kozijnen om vochtophoping te voorkomen. Controleer regelmatig op tekenen van beschadiging of lekkage en handel snel. Zorg voor regelmatig onderhoud en schilderwerk om uw kozijnen te beschermen.   Heeft u tekenen van houtrot ontdekt in uw kozijnen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Kaap Schilderwerken. Wij staan klaar om u te helpen met al uw houtrot problemen. Verleng de levensduur van uw kozijnen en neem vandaag nog contact op met Kaap Schilderwerken.