Ontdek je plekken op je houtwerk die er zacht en beschadigd uitzien? Misschien heb je te maken met houtrot, een veelvoorkomend probleem in steden zoals Utrecht waar veel historische en houten bouwwerken zijn. Bij Kaap Schilderwerken zijn we gespecialiseerd in houtrot reparatie in Utrecht, en helpen we je graag je huis weer in topconditie te krijgen. In deze blog geven wij je alle info over houtrot, hoe je het kan herkennen en hoe wij je kunnen helpen door de houtrot stap voor stap te repareren.  

Wat is houtrot?

Houtrot is een vorm van aantasting die ontstaat wanneer hout langdurig wordt blootgesteld aan vocht. Schimmels die goed gedijen in deze vochtige omgevingen breken het hout af, waardoor het zijn stevigheid en integriteit verliest. Het is een probleem wat vaak voor komt in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of veel regen, zoals in Nederland.  

Hoe herken je houtrot?

Houtrot herkennen is de eerste stap naar een effectieve aanpak. Je kunt houtrot opmerken aan de volgende kenmerken:
 • Zachtheid: Druk op het hout; voelt het zacht of sponsachtig aan, dan kan dit duiden op houtrot.
 • Verkleuring: Aangetast hout is vaak donkerder dan het omliggende gezonde hout.
 • Afbrokkelen: Als het hout gemakkelijk afbrokkelt of afvalt bij aanraking, is dat een duidelijk teken van houtrot.
 

Voorbereidingen voor reparatie

Voordat we met de reparatie beginnen, moet het gebied grondig worden voorbereid. Dit omvat het verwijderen van al het rotte hout en het zorgen dat het omliggende hout compleet droog is. We zorgen ook voor een schone, vet- en stofvrije ondergrond zodat de reparatiematerialen goed hechten.  

Hoe wij stap voor stap uw houtrot repareren

 1. Inspectie en beoordeling: We beginnen met een grondige inspectie van het aangetaste gebied om de omvang van de houtrot vast te stellen.
 2. Verwijdering van rot hout: Al het zacht en beschadigd hout wordt verwijderd tot aan het gezonde, droge hout.
 3. Behandeling tegen schimmel: Het blootgestelde hout wordt behandeld met een fungicide om verdere schimmelgroei te voorkomen.
 4. Vullen van de holtes: We gebruiken een hoogwaardig vulmiddel om de ontstane gaten en holtes op te vullen. Dit materiaal is duurzaam en weerbestendig.
 5. Schuren en afwerking: Na het uitharden van het vulmiddel wordt het oppervlak geschuurd tot het naadloos aansluit bij het omliggende hout.
 6. Schilderen of lakken: Tot slot wordt het gerepareerde gebied geschilderd of gelakt om het te beschermen en esthetisch te herstellen.
 

Preventieve maatregelen tegen houtrot

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt houtrot voorkomen door:
 • Regelmatig onderhoud van je schilderwerk en het houtwerk.
 • Zorg voor goede ventilatie rondom het houtwerk om vochtophoping te verminderen.
 • Controleer regelmatig op lekkages en repareer deze om vochtproblemen te voorkomen.
  Heb je houtrot ontdekt of vermoed je dat je houtwerk beschadigd is? Wacht niet tot het erger wordt. Neem contact op met Kaap Schilderwerken, jouw expert in houtrot reparatie in Utrecht. Wij zorgen voor een professionele aanpak en duurzame resultaten. Bel ons vandaag nog of bezoek onze website voor meer informatie en maak een afspraak. Samen zorgen we ervoor dat jouw huis weer veilig en mooi wordt!