Houtrot kan een groot probleem zijn voor huiseigenaren. Het tast niet alleen de esthetiek van uw woning aan, maar kan ook de structurele integriteit ervan verzwakken. In deze blog leggen we uit wat houtrot is, wat de oorzaken zijn, hoe u het kunt herkennen, en hoe wij u kunnen helpen bij het repareren van houtrot. Ook geven we tips om houtrot in de toekomst te voorkomen.  

Wat is houtrot?

Houtrot is een proces waarbij hout wordt afgebroken door schimmels. Deze schimmels gedijen in vochtige omstandigheden en voeden zich met het hout, waardoor het verzwakt en broos wordt. Houtrot kan zowel binnen als buiten voorkomen, en het is essentieel om het tijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen.  

Oorzaken van houtrot

De belangrijkste oorzaak van houtrot is vocht. Dit kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals lekkende daken, kapotte dakgoten, slecht afdichtwerk rondom ramen en deuren, of opstijgend vocht uit de grond. Zodra het hout vochtig wordt en blijft, krijgen schimmels de kans om zich te vestigen en houtrot te veroorzaken.  

Vroege tekenen van houtrot

Het tijdig herkennen van houtrot kan verdere schade voorkomen. Let op de volgende vroege tekenen:
 • Zacht of sponsachtig hout
 • Verkleuringen in het hout, vaak bruin of zwart
 • Schilferende verf
 • Een muffe geur in de buurt van houten structuren
 • Loskomende onderdelen, zoals raamkozijnen of plinten
 

Risico’s van onbehandeld houtrot

Onbehandeld houtrot kan ernstige gevolgen hebben. Het kan de structurele integriteit van uw woning aantasten, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Daarnaast kan het herstel van ernstige houtrotschade aanzienlijk duurder zijn dan het vroegtijdig aanpakken van kleinere problemen. Voorkomen is dus beter dan genezen.  

Inspectie en diagnose

Het is belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren om de omvang van het houtrot te bepalen. Wij gebruiken geavanceerde technieken om de ernst van de schade te beoordelen. Dit kan onder andere inhouden: visuele inspectie, vochtmetingen en soms het verwijderen van beschadigd hout om de onderliggende structuur te controleren.  

Hoe wij houtrot repareren

Onze aanpak voor het repareren van houtrot bestaat uit de volgende stappen:
 1. Verwijderen van aangetast hout: Al het beschadigde hout wordt zorgvuldig verwijderd om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 2. Behandelen van de omgeving: De omliggende gebieden worden behandeld met schimmelwerende middelen om nieuwe infecties te voorkomen.
 3. Vervangen en herstellen: Het verwijderde hout wordt vervangen door nieuw, behandeld hout dat bestand is tegen schimmels en vocht.
 4. Afdichting en afwerking: Tot slot zorgen we voor een goede afdichting en afwerking om te voorkomen dat vocht opnieuw een probleem wordt.
 

Voorkomen van houtrot in de toekomst

Om houtrot in de toekomst te voorkomen, raden we de volgende maatregelen aan:
 • Zorg voor goede ventilatie in vochtige ruimtes.
 • Repareer lekkages direct.
 • Onderhoud dakgoten en afvoeren regelmatig.
 • Zorg voor een goede afdichting rondom ramen en deuren.
 • Gebruik houtbeschermingsmiddelen bij het schilderen of behandelen van hout.
  Heeft u houtrot ontdekt in uw woning? Wacht niet te lang en laat het direct repareren door Kaap Schilderwerken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een inspectie en een offerte. Zo voorkomt u verdere schade en behoudt u de waarde en veiligheid van uw woning. Laat uw houtrot repareren door onze experts en geniet weer van een stevig en gezond huis!